Blog İçin SEO Nasıl Yapılır? İpuçları
Bir bloğunuz varsa, blog için SEO uygulamaları içeriklerin Google sıralamasında öne çıkmasını sağlar. Blog SEO çalışmaları nelerdir, nasıl uygulanır, ipuçları ile birlikte birlikte bakalım.
Blog İçin SEO Nedir?
Her SEO çalışmasında olduğu gibi, blog için SEO uygulamalarının da temel amacı, bloğunuzun Google, Yandex, Bing gibi arama motorları için optimize edilmesini sağlamak. Eğer bir e-ticaret sitesine sahipseniz, SEO uygulamaları ürünlerinizin arama motoru uygulamalarında üst sıralarda çıkmasını sağlar.
Bu çalışmalar, içeriğinize anahtar kelime eklemeyi, site HTML kodları ve site mimarisi de içerisinde olmak üzere sayfanızın en iyi şekilde işlemesini içeriyor. Aynı zamanda sayfa yüklenme ve açılma hızı, dahili bağlantı, backlinkler gibi farklı kriterlerin de iyileştirilmesini sağlıyor.
SEO İçin Blog Sayfasına İhtiyaç Var Mı?
Bu sorunun cevabı kesinlikle evet! Bir ürün satan ya da hizmet sağlayan web siteniz olabilir. İnsanların size hızlı ulaşmasını, bu alandaki uzmanlığınızı görmelerini ve size güvenmelerini istemez misiniz? Tüm bunları blog içerikleri ile sağlayabilirsiniz.
SEO çalışmalarının, arama motorlarında öne çıkmak için kullanıldığını söyledik. Öyleyse yazacağınız blog içeriklerinde de bu uygulamaları yapın. Böylece arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) sitenizin konumunu ve sıralamasını artırırsınız.
Optimization Statistics
Genel olarak blog yazıları ile, hedef kitlenizin sorularını yanıtlarsınız. Böylece uzmanlığınızı sergilemeniz için bir fırsat doğar. Hedef kitleniz yazılarınızı okudukça sitenizde kalma süreleri artar. Değerli bilgiler sunan içerikler hazırlayarak bu süreyi daha da artırma imkanınız var. Böylece hemen çıkma oranlarını da düşürmüş olursunuz.
Blog içeriklerinde uzun kuyruklu anahtar kelime (LSI keywords) kullanmak ve backlink almak için imkanınız olur. Her iki çalışma da SERP sıralamalarınızı etkiler ve doğru yapıldığında yükseltir. Kısaca, okuyucularınıza ve hedef kitlenize hitap eden blog içerikleri yazmanızın nedenleri bu şekilde.
SEO için Ne Sıklıkta Blog Yazılmalı?
Aslında blog yazılarınızın sıklığı, işletmeniz, amaçlarınız, şirket büyüklüğünüz gibi kriterlere göre değişir. Fakat genel öneri; aylık 11 yazıdan daha fazla blog içeriği yayınlamanız yönünde.
Küçük işletme sahipleri, organik trafik çekmek için haftada 2-3 sefer blog yazısı hazırlayabilir. Fakat büyük bir bloğunuz varsa, içerikleri güncel tutmanız gerekebilir. Bu durumda haftalık yazı sayınızı 5-6’ya çıkarmanız gerekir.
Haftalık ya da aylık blog yazma sıklığınız ne olursa olsun, bir plana uygun hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Böylece hedef kitleniz için de tutarlı bir izlenim oluşturur, onlara ne zaman yayın yapacağınız ile ilgili ipuçları verirsiniz.
Blog İçin SEO Nasıl Yapılır?
Blog yazılarınıza, kapsamlı bir araştırma ve analizler sonucunda başlamalısınız. Konuya hakim olmanızın yanında, SEO çalışmaları için de araştırmalar yapmanız gerekir. Bu anlamda yapacağınız ilk çalışma, blog yazınızda kullanacağınız anahtar kelimeler üzerine olmalı. Öncelikle metnin odaklanacağı anahtar kelimeyi, ardından SERP sıralamasında üste çıkmanıza yardımcı olacak LSI anahtar kelimeleri bulun.
Genel olarak blog için SEO çalışmalarında şu soruların cevaplarını bularak başlayabilirsiniz.
- Hangi anahtar kelimeleri kullanacaksınız?
- Bu kelimeleri metin içerisinde kaç kez geçireceksiniz?
- Kaç kelimelik bir blog yazısı hazırlamalısınız?
- Hangi dış ve iç linklere bağlantı vereceksiniz?
- Kaç görsel eklemelisiniz?
- Hangi başlıklara değineceksiniz?