SEO, yani search engine optimization (Türkçe karşılığı ile “arama motoru optimizasyonu”), pazarlamacılar için oldukça önemli bir konu olduğunu söylemeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Web sitenizi arama motorlarına uygun şekilde optimize ederseniz Google aramalarında daha üste çıkarsınız ve insanlar sitenize daha çok tıklarlar. Aslında en basit haliyle bu şekilde ifade edebiliriz.
Burada asıl soru; Blog yazıları web sitenizi gerçekten sıralamalarda yukarı çıkarır mı? Blog yazılarınızın web sitenizde SEO anlamındaki etkisi göz ardı edilemez. Ancak sadece blog yazısı yazmak sizi aramalarda birinci sıraya taşımaz.
Günümüzdeki SEO çalışmalarının en önemli noktası ilişkili olması ve yazının amacıdır. Konu blog yazınıza geldiği zaman neyin önemli olduğunu, neyin olmadığını nasıl bilebilirsiniz? En güncel sıralamada yükselme taktikleri nelerdir ve sıralama nasıl korunabilir? Bu sorular her SEO çalışması yapan kişinin kafasında olan sorulardır. Bu yazımızda blog yazılarını SEO uyumlu hale getirmek için neler yapabileceğimizi anlatacağız.
Anlık değişiklikler ve güncellemelerden dolayı SEO oldukça kafa karıştırıcı bir konu olabiliyor. Anahtar kelime kullanımı gibi temel konular SEO kavramını duymuş her kişi tarafından bilinir. Ancak işler bu kadar basit değildir. Yazının ilerleyen kısımlarında kafa karıştıran noktalara da değineceğiz. Blog yazınızı SEO uyumlu hale getirebilmek için yapabileceğiniz 12 farklı tüyoyu sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar.
Okuyucunuzu İlgilendiren 1-2 Tane “Long-Tail Keyword” Kullanın
“Keyword” yani anahtar kelimeler SEO hakkında en temel bilgilere sahip olan kişilerin bile bloglarında kullanması gerektiğini bildiği, bloğunuzun konusunu yansıtan kelimelerdir. “Long-Tail Keywords” dediğimiz terim ise bir kelimeden veya iki kelime gruplarından oluşan anahtar kelimeler değil de daha uzun ve cümle yapısında olan anahtar kullanımlardır. Peki neden “long-tail keywords” SEO için önemli? Bu anahtar kelime grupları daha çok soruya dayalı olan ve bloğunuzun konusuna daha spesifik bir yaklaşım sunan gruplardır.
Örneğin “blog yazmak” gibi bir anahtar kelime grubu yerine “blog yazıları nasıl yazılır” şeklinde “long-tail keywords” SEO açısından çok daha etkili ve bu konu ile ilgili arama yapan kişilerin okumayı tercih edeceği yazılardır. “Long-Tail Keywords”ler doğru trafiği almanız ve ziyaretçilerinizin dönüşüme dönmesi için çok daha faydalı olacaktır.
Anahtar Kelimeleri Blogunuzun Belli Yerlerinde Kullanın
Hepimiz blog yazısı yazarken konumuz ile alakalı anahtar kelimeleri yazının içerisinde kullanıyoruz. Asıl soru bu anahtar kelimeleri doğru yerde kullanıyor muyuz? Anahtar kelimelerinizi kullanmanızın etkili olacağı 4 temel yer var; başlık, paragraf, URL ve meta description dediğimiz alan.
Neden anahtar kelimelerinizi blog başlığında geçirmeniz gerektiğine değinelim. Blog başlığı okuyucunun ilk gözüne çarpan ve ilk okuduğu nokta. Yani aslında okuyucunuzun bloğunuzu okuyup okumayacağına dair karar vereceği kapı diyebiliriz. Başlığınız bloğunuzun konusu ile ne kadar ilgili ise okuyucunuzun o kapıyı açıp bloğunuzu okumaya karar verme olasılığı o kadar yüksektir. Başlığınızda kullanılan anahtar kelimelere Google “title tag” demektedir. Başlık ve anahtar kelime ilişkileri arasındaki bir diğer önemli nokta ise anahtar kelimeleriniz mutlaka başlığınızın ilk 60 karakter arasında bulunmasıdır. Çünkü Google’da arama yapıldığı zaman görülen aramalarda 60 karakterden sonrası Google tarafından kesilir. Aslında Google karakterleri saymaz, piksel genişliğini ölçer. Google aramalarında 500-600 piksel arası gösterilir, bu da yaklaşık 60 karaktere eşittir. Eğer çok uzun bir başlığınız varsa anahtar kelimeleri başlığın en başında kullanmak SEO için en mantıklı hareket olacaktır.
Twitter’da hedef kitlenizle dürüst bir iletişim kurabilmeniz için “hedef kitle”, “dürüst” ve “iletişim” kelimelerini kullanmamanız gerekir. -Jeffrey Zeldman
URL, anahtar kelimelerinizin kullanılması gereken bir diğer önemli alandır. Arama motorları bloğunuzun veya gönderinizin ne ile alakalı olduğunu görmek için URL’nize bakar. Web sitenizdeki bütün URL’leri anahtar kelimeleri de içinde barındıracak şekilde düzenleyebilirsiniz.
Anahtar kelimelerinizin bloğunuzda kullanılması gereken en önemli yerlerden sonuncusu “meta description” dediğimiz alan. Meta description alanının amacı arama motorlarına ve okuyucunuza bloğunuzun içeriği hakkında bilgi vermektir. “Long-Tail Keywords” meta description alanında kullanarak blog yazınızın Google ve okuyucular tarafından görünmesini sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte “phone” kelimesinin kullanıldığı Description alanını görebilirsiniz.